comuna berceni autorizatie de construie

Autorizatie de constructie

Daca vrei sa iti construiesti o casa, o anexa, sa consolidezi sau repari o constructie existenta este nevoie de autorizarea lucrarii ceea ce inseamna ca poti sa te apuci doar dupa ce aceasta este emisa. Se va emite la solicitarea proprietarului unui teren sau constructie si este identificata prin numar cadastral.

Lucrarile sunt permise si reglementate de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor.

In cele ce urmeaza voi detalia legea ce reglementeaza obtinerea acestei autorizatii de construire.

Autorizatia de construire se elibereaza in concordanta cu planul de urbanism si amenajare a teritoriului, adica intr-un spatiu rezidential, deci destinat locuintelor nu poti sa faci o hala de productie.

Pentru a obtine aceasta autorizatie, cererea de eliberare va fi insotita de certificatul de urbanism.

Autorizatia de construire se emite de catre delegatiile permanente ale consiliilor judetene, de primarul general, sau primarii comunelor in cel mult 30 de zile de la inregistrarea cererii implicit a depunerii documentatiei.

Pentru emiterea autorizatiei documentatia ce trebuie depusa va cuprinde urmatoarele:

 1.  certificatul de urbanism (cel mai important dintre ele);
 2.  dovada titlului asupra terenului si/sau constructiilor sau, dupa caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi si extrasul de carte funciara de informare actualizat la zi, in cazul in care legea nu dispune altfel;
 3. avizele si acordurile legale necesare, stabilite prin certificatul de urbanism;
 4. proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii semnat de arhitect cu diploma recunoscuta de statul roman si de de inginer cu diploma recunoscuta de statul roman, pentru partea de inginerie la lucrarile de constructii.
 5.  dovada privind achitarea taxelor legale.

Nu este nevoie de autorizare de construire pentru construire urmatoarele lucrari:

 • reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;
 • reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei;
 • reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit;
 • zugraveli si vopsitorii interioare;
 • zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor, situate pe arterele principale de circulatie;
 • reparatii la instalatiile interioare si bransamentele exterioare, de orice fel, aferente cladirilor, fara implicatii asupra structurii de rezistenta sau aspectului arhitectural al acestora.

In cazul in care cineva executa o lucrare fara autorizatie sau incalca acest document se considera infractiune si de pedepseste cu inchisoare de la 3luni la 3 ani. Daca continui lucrarile dupa expirarea autorizatiei (nu ai prelungit-o) se va aplica o amenda contraventionala. Atentie mare la autorizatia de constructie si valabilitatea acesteia.

Modul de calcul al taxelor pentru emiterea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire se face in conformitate cu prevederile Codului fiscal (articolul 267 - Capitolul V Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si a autorizatiilor) asadar costurile sunt impuse de lege.

Taxa pentru eliberarea unei Autorizatii de Construire pentru o cladire care urmeaza a fi folosita ca locuinta sau anexa la locuinta este egala cu 0,5% din valoarea autorizata a lucrurilor de constructii, conform Codului fiscal.

Desi tot procedeul de a scoate autorizatie de constructie este standard este recomandat inainte de toate sa vorbiti cu un consultant al primariei pentru a preveni eventualele drumuri.

 

 

4 thoughts on “Autorizatie de constructie

 1. Desi cateodata domeniul constructiilor poate fi neprietenos pentru cineva mai putin familiarizat cu termenii tehnici am selectat cu grija, informatiile care te vor ajuta sa inveti cum sa iti construiesti casa visurilor tale – toate detaliile le gasesti aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *